top of page
weboldal háttérkép.png
Keresés

Ayurvédikus gyakorlatok és táplálkozás a nyári hónapokbanA nyár egy energikus időszak, de az Ájurvédában fontos, hogy megőrizzük a test és az elme egyensúlyát. Ahogy a hőmérséklet emelkedik, az Ayurvédikus gyakorlatok és táplálkozás segítenek fenntartani a test vitalitását és megelőzni a túlmelegedésből adódó problémákat. Ismerjük meg, hogy mire kell figyelni a nyári hónapokban az Ayurvédikus szempontok szerint!


Az Ayurvédában ilyenkor el lehet kezdeni a kissé hűtő hatású, izzasztó és vátásító növények adagolását. Ilyen például a neem, ami egy kiváló keserű növény, a neem fa leveléből készül, amely antibakteriális, parazita ellenes és megszabadít a felesleges folyadékoktól. Számos krónikus panaszban alkalmazzák, például vértisztítóként is adják. Az izzadás talán kellemetlen, de nem mindig rossz, minden nap érdemes 30-40 percet sportolnunk, legalább dinamikusan gyalogolni vagy kocogni. Szellős, pamut viseletben ez a mozgás és az izzadás a barátunk lesz. Az Ayurvédikus kezelések hatása pedig ezzel fel is tud erősödni, kiválóan ki lehet vezetni a kaphát, illetve ahogy bejön a kánikula és a forróság, kibillen a pitta, amelyet egyensúlyba kell majd hoznunk a fűszerek csökkentésével.


Az Ájurvédában a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a nyári hónapokban. Az étrendnek hűsítő és könnyen emészthető ételeket kell tartalmaznia. A nyári időszakban javasolt a friss gyümölcsök, zöldségek és saláták fogyasztása. Kiemelten fontos a hidratáció, ezért figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Az Ájurvédában ajánlott a frissítő italok, mint a kókuszvíz, a korianderes víz vagy a hűsítő teák, például a mentatea fogyasztása.


Az Ayurvédikus kezelések kiegészítik a test és az elme egyensúlyát. A nyári hónapokban a hűsítő és vitalizáló kezelések ajánlottak. Az olajos masszázs, mint az Abhyanga, segít a test hidratálásában és a méregtelenítésben.


Még egy titkot megosztanánk, ez pedig az Ayurvéda izzasztókunyhója, a hagyományos indiai szauna. A nyugati társaival ellentétben ez egy kis fa-kaloda, amelyből kint van az ember feje. Lassan melegítik fel és egyéni igények szerint állítják be a hőfokot. Mert vannak emberek, akiknek jó az erős forróság, másiknak viszont árthat! Ezt a szaunát azok is bátran használhatják, akik egyébként félnek a nagy, forró ipari masinákban. És hogy miért van kint a fejünk? Mert az agy a legnagyobb folyadéktartalommal rendelkező szervünk, kapha szerv, amelyet nem szabad forrósítani vagy szárítani.


Ha szeretnél tenni az egészségedért és a közelgő nyári időszakban könnyebben beilleszted heti rendedbe a kezeléseket, érdemes már most bejelentkezned a Hrisikesh Ayurvédába, ahol Sachin és a szalon csapata több mint egy évtized Ayurvédikus tapasztalatával vár.


Vállalkozz az Ayurvédikus életmódra a nyáron és élvezd a természetes harmónia érzését!

247 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page