top of page
weboldal háttérkép.png
Keresés

A 6 ÍZ AZ AJURVÉDA SZERINT

A 6 ÍZ AZ AJURVÉDA SZERINT


Az Ajurvéda nagy hangsúlyt fektet a tápláló ételek és kiegyensúlyozott étrend megtapasztalására és élvezetére.


Sokat törődünk azzal, hogy megfelelő mennyiségű proteinhez, zsírhoz, szénhidrátokhoz, és vitaminokhoz jussunk a mindennapos étkezéseink során, de az ajurvédikus diéta szerint a kiegyensúlyozott étrend nem csupán arról szól, hogy ezeket helyes arányban vigyük be, hanem egy másik elkepesztően fontos minőségéről is az étkezésnek: az ízről.


Az ajurvéda 6 ízt különböztet meg: édes, keserű, sós, fanyar, csípős, savanyú.


Mind a hat íz felvonultatása minden egyes étkezés él nem csak azt biztosítja, hogy minden nagyobb ételcsoport és tápanyag jelen van, hanem garantálja az elégedettség érzését is az étkezés során.


AZ ÉTEL EVÉSÉNEK SORRENDJE

Az ajurvéda szerint, it is javallott a madhura rasa-val (édes íz) rendelkező ételeket az étkezés kezdetekor enni, mivel ezek az ételek nehéz és sűrű természetűek, és több időbe telik megemészteni őket. Mikor éhesek vagyunk, az emésztési tüzünk erőteljes, és ezért kevesebb időbe telik megemészteni ezeket a nehéz ételeket. Szóval kezdjünk kheerrel, édességekkel, halvával,rízzsel, rotival, kenyérrel....


Majd térjünk rá azokra az ételekre, amiknek savanyú és sós ízük van. Ha savanyú és sós ízeket eszünk az étkezés közepén, az stimulálja az emésztési tüzet a vékonybélben. Amikor ezeket az ételcsoportokat eszed, több olyan enzim választódik ki, amely elengedhetetlen az emésztés második fázisában. Ehetsz sajtot, joghurtot, kefírt vagy zöldségeket az étkezésed közepénél.


A csípős, keserű, és fanyar ételeket, mint a salátát, savanyúságot, vagy csatnit ezt követően kell fogyasztani. Ezek javítják az emésztést, felszívódást, kiválasztást, és stimulálják a keringést.


Egy nagyon fontos tipp ezt követően, hogy együnk egy nagyon kis mennyiségű édeset (lehetőleg nádcukrot) az étkezés végén, hogy az érzékeid elégedettek legyenek. Ez segít abban is, hogy legyőzd az édes ételek utáni sóvárgást ( pl. desszert ).


RÖVID ÚTMUTATÓ AZ ÉTELEK 6 ÍZÉHEZ


Édes ~ teljeskiőrlésű gabonák, keményítőt tartalmazó zöldségek, tejtermékek, hús, csirke, hal, cukor, méz, melasz

( szénhidrátok, fehérjék, zsiradék )


Savanyú ~ citrusfélék, bogyósgyümölcsök, szilvafélék, paradicsom, savanyított ételek, ecet, alkohol, sajt, joghurt

(Organikus savak: aszkorbinsav, citromsav, ecetsav)


Sós ~ szójaszósz, hínár, sózott húsok, hal, és minden étel, amihez sót adtak.

(ásványi sók)


Keserű ~ keserű zöldek, endívia, cikória, spenót, kel, római saláta, leveles zöldek, zeller, brokkoli, kelbimbó, cékla, tonik, keserűtök, sprouts, kurkuma, gyermekláncfű, aloe vera, rebarbara, és kávé

(Alkaloidák vagy glikoidák)


Csípős ~ borsok, csillik, hagymák, fokhagymák, cayenne-bors, feketebors, szegfűszeg, gyömbér, mustár

(Esszenciális olajok)


Fanyar ~ lencsék, szárított babok, zöldalma, szőlőhéj, karfiol, füge, tea, éretlen banán, gránátalma, csicseriborsó, sárga felesborsó, okra, okra, turmeric, lucernacsíra.


Szóval ahhoz, hogy boldog, egészséges és elégedett legyél, próbáld meg hozzáadni mind a 6 ízt minden egyes étkezésedhez......


557 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page