top of page
weboldal háttérkép.png
Keresés

Az ayurvédikus testtípusok és jellemzőik!
Ha az ayurvédáról beszélünk, akkor muszáj kitérnünk az ayurvédikus testtípusokra. A testtípusok ismerete segít minket ahhoz, hogy megismerjük, mennyire fontos az egészség az egész szervezet harmonikus működéséhez és hogy ez a harmónia, egyensúly hogyan érhető el.

De először is, mi is az az ayurvéda?

A távol-keleti kultúrában nem ismeretlen, a több mint 5000 éves életmód, mely útmutatást nyújt arra, hogyan éljünk egészségesen testileg, lelkileg és mentálisa egyaránt. Megmutatja mit tegyünk akkor, ha életvitelünkön változtatnunk kell. Ha megbetegszünk, az ayurvéda gyógynövényekkel, a testalkatunknak megfelelő étkezéssel, sajátos mozgásformával, meditációs technikákkal, légzőgyakorlatokkal, illetve egyéb, a nyugati orvoslástól eltérő, alternatív terápiás módszerekkel gyógyít.

Az ayurvédában elsősorban a megelőzésen van a hangsúly, ez a gyógymód hangsúlyozza a szellemi, tudati tisztaság, egészség kiemelkedő szerepét, fizikai egészségünk megőrzése érdekében megelőző módszereket kínál.

Ezért is fontos, hogy tudjuk és ismerjük az ayurvédikus testtípusokat és hogy egyénileg melyik testtípusba is tartozunk. A különböző testtípusú embereknek különböző életmódot ajánl az ayurvéda.

Három alapvető ayurvédikus testtípust különböztetünk meg ezek a váta, pitta, kapha testtípusok.

A váta típusú emberekre hideg vágtagok, mozgékonyság, száraz vagy fénytelen haj, fénytelen szem a jellemző. Az ebbe a testtípusba tartozó embereknél olyan problémák léphetnek fel, mint a magas vérnyomás, szívritmuszavar, izomgörcsök, háti fájdalmak.

A pitta típusú emberekre közepes testalkat, szőke, világosbarna vagy vörös haj, vállalkozó természet, ingerlékenység, de szeretetteljesség és elégedettség is jellemző. Az ebbe a testtípusba tartozó embereknek általában jó anyagcseréje és emésztése, jó étvágya van. A pitta testtípusúak nehezen viselik a meleget, a napfényt és a nehéz munkát.

A kapha típusú emberekre jellemző a szilárd, erős alkat, a nagy fizikai erő és állóképesség, türelem. Problémaként jellemző a hízékonyság, birtoklási hajlam, önelégültség.

A fenti testtípusokra írt jellemzők egyénenként eltérhetnek, azonban, ha tisztában vagyunk a saját testtípusunkkal, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megismerjük testünk működését és törekedjünk az egység és egészség elérésére. Egy ayurvédikus állapotfelmérés során a terapeuta felméri, hogy milyen állapotban vagyunk testileg és lelkileg, meghatározza az ayurvédikus testtípusunkat és ezeknek megfelelően kezelési tervet ír, ellát tanácsokkal, diétával és gyógynövényekkel.

Ahhoz, hogy ismét harmóniában legyünk testileg, lelkileg és mentálisan ez az első lépés, amit meg kell tennünk az előttünk álló úton.

Ismerd meg Te is a testtípusodat, találd meg a megoldást a problémára, jelentkezz hozzánk Állapotfelmérésre!

878 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page