top of page
weboldal háttérkép.png
Keresés

Az ayurvedikus étrend és táplálkozási alapelvek

Az ayurveda egy ősi, holisztikus rendszer, mely a táplálkozás, az életmód és a természetes gyógymódok ötvözetével tartja meg az egészséget és a jólétet. Ennek Indiában már több évszázados hagyománya van, azonban ma már világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend rendszerszemléletű egészségképe miatt. E szerint az ősi tudomány szerint a táplálkozás kiemelten fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Olyan irányelveket kínál, melyeket követve kiegyensúlyozottak és elégedettek lehetünk.

Nézzük meg kicsit részletesebben, miről is van itt szó!


Az ayurveda a természetes élelmiszerek fogyasztására helyezi a hangsúlyt, melyek táplálják testünket és kiegyensúlyozzák a vata, a pitta és a kapha működését. E három dosha azt a három, egyedi energiaminőséget jelöli, mely meghatározza biológiai alkatunkat. Mind a dosháknak, mind pedig a különböző ételeknek megvannak a maga jellemzőik.

Például az édes íz (gabona, tej, hús…) víz és föld elemből áll, energetikai minőségét tekintve hűt, továbbá nyugtat, táplál és hízlal.

Ezáltal az elfogyasztott élelmiszerek segítségével kiegyensúlyozhatjuk ezeket az energiákat, ezáltal megőrizhetjük egészségünket.


Általánosságban elmondható, hogy az ayurveda organikus és teljes értékű étrendet javasol. Vagyis fogyasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket. Fontos, hogy a feldolgozott élelmiszereket amennyire csak lehet, kerüljük el. Lehetőleg friss, szezonális termékeket válasszunk és ha tehetjük, helyi termelőktől vásároljunk. Az állott ételeket (konzervek, félkész és kész ételek) mindenképpen hanyagoljuk!

Emellett az étrendnek az egyéni igényeinkhez is igazodnia kell. Attól függően, hogy mely doshák határozzák meg az alkatunkat más és más ételminőségekre van szükségünk. Éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.


Az ayurveda bizonyos életmódbeli praktikákat is ajánl az egészség és a jó közérzet megtartása érdekében. Ide tartozik többek között a meditáció, a jóga és más gyakorlatok, amelyek segítenek a stresszoldásban. Ezen kívül az elegendő alvás, a napi relaxációs tevékenységek beépítése és a környezeti mérgek elkerülése is lényeges szempont.

Ha mindezeket következetesen betartjuk, egyensúlyt teremthetünk a szervezetünkben, tisztán tarthatjuk az elménket és megnövelhetjük energiaszintünket.


286 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page